Нова система за оценяване на матурите ще изпробват от МОН през септември.Министърът на образованието в Оставка проф. Анелия Клисарова обяви пред представители на медиите, че на есенната сесия на държавните зрелостни изпити тази година ще бъде изпробвана за пръв път системата разработвана от МОН за електронно оценяване на матурите. Вместо досегашното ръчно проверяване тестовете ще бъдат сканирани и оценени чрез специален софтуер. Тестът няма да обхване всички предмети, а само някои, като те все още не са определени. За целта ще се използват 20 скенера и компютъра. След електронната проверка работите преминали през нея ще бъдат оценени и по досегашния начин, а резултатите от електронната проверка ще бъдат използвани единствено за сравняване с тези които са получени при ръчната проверка. Според проф. Клисарова на 100% системата ще е готова да заработи през 2018г.

На есенната сесия на матурите тази година на изпит по БЕЛ ще се явят 4115 души, а на втори ззадължителен ДЗИ – 5530. Като отново най-желани са изпитите по „География и икономика“ и по „Биология и здравно образование“.

Списъците с допуснатите ученици и местата на които трябва да се явят за провеждане на изпита ще бъдат обявени до 25 август. Изпитът по БЕЛ е на 28 август, а втората задължителна матура на 29-ти.