Национално външно оценяване по български език и литература за учениците от 7 клас.

Национално външно оценяване по български език и литература за учениците от 7 клас.


Днес на 21.03.2014г се провежда националното външно оценяване по български език и литература за учениците от 7 клас.
Учениците в седми клас са малко над 61 000, но все още не е ясно колко са се явили на първия и колко ще останат за втория модул на изпита.

Изпитът започна по план в 10 часа, като задължителен се само първият модул включващ 25 въпроса по български език и литература. Той има продължителност 1 час.

Вторият модул е задължителен само за учениците които ще кандидатстват в гимназия след 7 клас. Той представлява преразказ на непознат текст в рамките на 90 минути. Модулът носи 35 точки, като общо от двата изпита учениците могат да съберат най-много 100 точки.

На специална пресконференция в 9 часа, на която присъстват представители на всички медии министър клисарова изтегли жребий, който определи представителят на БНР – Александра Михайлова да изтегли изпитният вариант измежду трите предварително подготвени от експертите на министерството. Тя изтегли номер 2. Текстът който тряваше да преразкашат кандидатгимназистите във втория модул беше „Снежният човек и врабчето“. Текстът е написан през 1965г от Светослав Минков, а седмокласиците трябва да представят действието от името на врабчето.

Текст на творбата можете да откриете тук: Снежният човек и врабчето.
Изпитния вариант – очаквайте скоро.