МВР ще разследва продажбата на отговори за матурите

МВР ще разследва продажбата на отговори за матурите


Министерството на образованието и науката ще сезира органите на МВР за продажбата на отговори за Държавните зрелостни изпити. Както е известно водещите телевизии показаха репортажи в които техни репортери под прикритие си купиха верните отговори от тестовите въпроси на матурата по БЕЛ. Това което допълнително създаде съмнения относно изтичане на данни бе, че в социалните мрежи се появиха профили със снимки и имена на част от изучаваните автори, които публикуваха в групите събиращи зрелостници противоречиви съобщения. Така „Пейо Яворов“ написа: „Надявам се да сте ме научили добре“, а „Елин Пелин“ сподели: „Няма да ви се падна аз“. На сутринта стана ясно, че зрелостниците ще работят именно върху творчеството на Яворов.

От МОН заявиха, че трябва да има наказани, тъй като продажбата на отговори поставя учениците в неравностойно положение. Отделно се компрометира цялата система за провеждане на Държавните зрелостни изпити. От министерството заявиха още, че не те продават матурата, а изтичането е дело на някой по веригата който бързо е решил теста и е изпратил верните отговори до „дилърите“.

Посредством видеонаблюдението вчера са били заловени над 30 преписвачи, похвалиха се от МОН. Освен това на камерите се е видяло ясно как един от квесторите е напуснал изпитната зала и е провел разговор по мобилния си телефон в коридора на училището. Той ще бъде дисциплинарно наказан.