МОН: Часовете по информатика да отпаднат

МОН: Часовете по информатика да отпаднат


Според проект за промяна на учебните планове, качен на сайта на министерството на образованието, става ясно, че часовете по информатика(програмиране) ще отпаднат от учебните планове, а часовете по информационни технологии ще бъдат сведени до минимум.

Преподавателите се обявиха твърдо против идеята на министерството, като обясниха, че доста от децата придобиват интерес към компютърните науки именно в тези часове. Учителите смятат също, че часовете по информационни технологии не бива да бъдат намалявани, въпреки че повечето деца разполагат с домашни компютри, тъй като в обучението са залегнали специфични програмни продукти, които не всички деца владеят.

Учениците също се възпротивиха на идеята на МОН, като споделиха, че часовете по информатика и информационни технологии са едни от малкото които са наистина практически насочени, а и училищата разполагат с база за качественото им провеждане, за разлика от доста други учебни дисциплини, за които много малко училища разполагат с необходимите кабинети и ресурси, а дори и да ги има те се използват рядко, тъй като не достигат за всички ученици.

От министерството на образованието успокоиха, че става въпрос само за проект и не е задължително той да влезе в сила. От МОН приканиха учениците и учителите да разгледат и проектите за промени в учебните планове и по други предмети, тъй като така най-добре могат да се вземат правилните решения.