Министър Танев: Бюрокрацията е основния проблем на чуждестранните студенти у нас

Министър Танев: Бюрокрацията е основния проблем на чуждестранните студенти у нас


В град Русе министърът на образованието проф. Тодор Танев коментира, че бюрокрацията е един от основните проблеми за чуждестранните студенти у нас. Той заяви това на среща с чуждестранни студенти в Русенски Университет „Ангел Кънчев“. Според него проблем не е само бюрокрацията в университетите, а и тази свързана със законното пребиваване на чужденците в страната.

На срещата бе и целият състав на Постоянната междуведомствена комисия по въпросите на образователната дейност сред българите в чужбина.

Според проф. Танев, трябва да се направямт много реформи в образованието на чуждестранни стуеденти, така че то да бъде в 21 век. Той заяви, че трябва да се промени регулацията на тези студенти, за което обаче трябва политическа воля. Той изрази надежда, че правителството ще направи всичко което експертите от неговото министерство предложат.

От своя страна студентите изтъкнаха два основни проблема. Единият е свързан с издаването на визите им за пребиваване в България. Другия е с прехвърлянето в друга специалност, което е почти невъзможно. Проф. Танев коментира това, като обясни, че вторият проблем е напълно в компетенциите на ректорите на ВУЗ-овете, докато първия произлиза от единното европейско законодателство.