Матура по БЕЛ 2016 – тест и отговориНа 18 май 2016 година в страната ще се проведе Държавния зрелостен изпит по Български език и литература. Това е 17 сесия, на която изпита се провежда в този формат.

На него се явяват всички зрелостници в страната. Тази година те са 52 000, а изпит ще се провежда в 624 училища. Залите в които ще се провежда изпита пък са над 4000.

Зрелостниците които ще трябва да решат теста и да пишат аргуменатативен текст са рекордно малко. Причината за това е най-вече ниската раждаемост през 1997 година, когато са родени повечето абитуриенти.

И тази година изпита ще съдържа 41 въпроса, които учениците ще трябва да отговорят в рамките на 4 часа. Те ще имат 30 тестови въпроса, 10 задачи с отворен отговор и 1 задача за съставяне на аргументативен текст на литературно произведение на български автор, включено в учебните планове за 11 и 12 клас. Преди няколко седмици от МОН разпространиха списък с авторите които може да се паднат на теста. Него можете да намерите тук. Общия брой точки, който ще носят всички въпроси и тази година ще бъде 100, като скалата за оценка ще стане ясна след проверка на работите. През последните няколко години тя остана непроменена, като 23 точки бяха необходими за 3. 5,50 пък получаваха зрелостниците събрали 77 точки. 6,00 се присъждаше на ученици с повече от 95 точки.

Спекулациите относно въпросите започнаха още от началото на месец май. Обяви в интернет изплуват непрекъснато, като предприемчиви граждани предлагат отговорите на теста срещу суми между 50 и 100 лв.

От МОН обявиха война на преписването, като затегнаха мерките допълнително. Всички стаи бяха запечатани по-рано днес в присъствието на учители и родители. Нови, по-модерни камери бяха инсталирани в част от училищата, като те ще бъдат непрекъснато следени по време на изпита. Потърсена бе помощ от полицията и прокуратурата. До последния момент няма да бъде ясно, дали няма да бъдат подготвени тестове с индивидуална подредба на въпросите за всеки зрелостник.

И тази година мними автори изпълниха социалните мрежи с информация за това дали ще се паднат или не. Творците се редуваха, да дават информация дали ще се паднат или не. „Димчо Дебелянов“ потвърди, че негово произведение ще бъде включено в изпита. „Гео Милев“ също стори това. „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“ и тази година отрекоха.

Изпита ще започне в 8 часа, като в 7:15 учениците ще бъдат допуснати до училищата, като те трябва да са по местата си 30 минути преди началото на теста. Допускането до залите ще става с валиден документ за самоличност. Вписването на отговорите в специалната бланка трябва да става само и единствено с черен химикал.

От МОН увериха, че изпитния вариант не е известен и че той ще бъде генериран от 11 000 000 възможности от представител на медиите който ще бъде изтеглен на място в министерството. Това ще се случи в стая номер 5 на МОН в 5 часа и 10 минути на 18 май.

Очаквайте ТУК подробна информация от протичането на изпита.

На тази страница ще бъде публикувана и изпитната тема след 15 часа утре.

Изпитната тема можете да свалите от тук.

Зрелостния изпит по предмет по избор ще бъде на 20 май.

Утре ще се проведе и националното външно оценяване по БЕЛ за 7 клас. Повече информация за него можете а откриете на тази страница.

Екипът на Obrazovani.info желае на всички зрелостници УСПЕХ на утрешния изпит.

Съветваме ви да не се доверявате на спекулации и търговци на отговори, а да се подготвите подобаващо за изпита.