ЛОШО! Рекорден брой зрелостници напускат страната.

ЛОШО! Рекорден брой зрелостници напускат страната.


Рекорден брой зрелостници смятат да напуснат България, след като завършат средното си образование тази година. Това сочат данните на консултантските агенции които помагат на абитуриентите да подготвят документите си за кандидатстване зад граница.

Собствениците на агенциите отчитат много по-висок интерес за кандидатстване в чужбина у тазгодишните зрелостници спрямо тези от миналите няколко години.

Най-често родните зрелостници избират да кандидатстват в Шотландия, Дания, Германия и Холандия, тъй като там образованието е безплатно или изключително евтино за граждани на Европейския Съюз, а приема става по документи. Като разходите които имат като студенти там са свързани почти изцяло с техните потребности. Студентското кредитиране също е доста достъпно, като това  подпомага семействата на студентите, тъй като стандарта на живот в тези страни е доста по-висок. През последната година Шотландските ВУЗ-ове затегнаха приема на Българи, но все още много наши сънародници успяват да получат заветната оферта за прием там.

Много кандидат-студенти се ориентират и към САЩ. Там, обаче приема е доста по-труден, а таксите в университетите огромни. Само най-добрите успяват да получат частична или пълна стипендия.

Англия също е доста желана дестинация. Там обаче таксите са доста високи. Стипендии получават единици. Само най-заслужилите. Възможностите за издръжка са или помощ от родителите или студентски заем, който трябва да започнеш да изплащаш веднага щом завършиш и  преминеш определен праг на годишните доходи.

Единици са студентите които продължават образованието си в страни като Русия, Корея, Китай и Япония. Там обаче образованието става на съответния език и това отказва кандидатите, въпреки добрите отзиви за обучението в тези страни.

Като причина за продължаване на образованието зад граница зрелостниците най – често изтъкват остарялото като обучителни методи и включен в програмите учебен материал, лошата материална база или просто по-добрия живот навън. Повечето от тях коментират, че биха се върнали, но евентуално чак след като завършат и то ако получат добро предложение за работа.

Родните университети, пък се готвят за невиждано слаб интерес тази година. Първия фактор който те отчитат е ниската раждаемост през 1997 породена от финансовата и политическата криза в този период. Като цяло този випуск е един от най-малките в съвременната история на страната. Заедно с това се отчита и засиления интерес към бакалавърските програми в чужбина.