Край на тежките раници?

Край на тежките раници?


Министерството на образованието и науката най-накрая предприе мерки срещу тежките ученически раници. От МОН ще отпуснат 2,9 милиона лева за закупуване на училищни шкафчета. По техни разчети парите биха били достатъчно за закупуване на 200 000 шкафчета за учениците от първи до 7 клас.

От МОН съобщават, че целеви средства ще получат всички държавни и общински училища, като това ще стане в подходящ срок, така че училищата да могат да задействат всички необходими процедури и шкафчетата да са на разположение на учениците от началото на учебната 2018/2019.

Родители и директори на по-малки училища обаче се притесняват, че парите по мярката на министерството няма да достигнат до тях, тъй като всяко училище ще трябва да кандидатства по индивидуален проект и да е готово на съфинансиране, което малките училища не могат да си позволят.

В част от училищата и в момента има изградени шкафчета, но родителите коментират, че често децата не могат да оставят учебници там, тъй като те са им необходими за подготовка на домашните работи и така се налага всички учебници да бъдат върнати вкъщи.

Проблемът с тежките раници датира от много години. Особено тежки са раниците на учениците от начален етап на образование, като понякога те достигат и до 50% от телесното им тегло. Проблемът редовно е коментиран от родители, но мерки до сега не са взимани. Дали шкафчетата обаче ще са решението на проблема, предстои да разберем.

Ние от obrazovani.info не веднъж сме коментирали, че проблемът не е само в големия брой помагала. Често те са отпечатани на много плътна и луксозна хартия, което не е необходимо и освен, че оскъпява помагалата ги прави много по-тежки. Често родителите залагат на раници с различни механизми, колелца и други екстри които също увеличават теглото.

От министерството също отчитат това, като след изтичане на текущия тригодишен срок на употреба на безплатните учебници на учениците от първи до 7 клас, по-дебелите томове ще бъдат издадени в 2 части.

Друга много важна мярка е блоковото обучение. Това означава изготвяне на по-специална седмична програма, в която в даден ден се взимат всички часове по даден предмет. Например в понеделник учениците учат математика и български език, във вторник физика химия и биология и т.н. Това повишава качеството на образование, тъй като не е необходима постоянна пренастройка на мисълта, облекчава подготовката за следващия ден и намалява теглото на раниците.  За съжаление тя се практикува в много малко училища в страната, предимно в София. Пример за това е СМГ, където блоковото обучение се практикува от години и това определено помага изграждането на едни от най-успешните ученици в страната.  От началото на втория срок на учебната 2017/2018 мярката е въведена и в 119 СУ в София, където тепърва ще отчетат резултатите и педагогическия съвет ще прецени дали да запази мярката.