Край на фалшивите оценки в ученическите бележници

Край на фалшивите оценки в ученическите бележници


От МОН сериозно са се заели да прекратят всякакви фалшификации в средното образование. След като от образователното ведмство се заеха да прекратят практиката – отсъствия да се извиняват само с медицински бележки, които се подменят лесно, сега експертите по образование са се заели да прекратят и практиката с фалшификация на оценки в ученическите бележници.

От МОН разработват проект който гласи, че от 2018 година всички оценки които получават учениците ще бъдат въвеждани в единен електронен дневник. Платформата трябва да бъде изготвена до 2018 година и до нея ще имат достъп учители, ученици и родители, като всяка поставена оценка ще трябва да се въвежда в нея. Така родителите ще могат да проверят бързо и лесно оценките на детето си, учениците ще могат да проверят своите резултати, без да се налага да се допитват до съответния преподавател или до класния си ръководител. Също така до сега оценките се съхраняваха единствено в дневниците и ученическите книжки, които не са достатъчно сигурен източник на информация. С новата система възможността за фалшификации ще намалее многократно. Също така ще отпадне възможността учениците да представят пред родителите си подправени ученически книжки, което също не е рядка практика.

До момента в много от училищата в страната е въведена подобна практика, но тя е плод на желанието на самото училище и е по-скоро с информационен характер. Тя обикновено се администрира от самото учебно заведение или трета организация, а не централно от МОН, както ще бъде с новата платформа.

От МОН подчертаха, че изграждането на подобна система няма да е лесно начинание, но са решени да се справят.