Книжари отчитат слаба продажба на учебници през тази година.

Книжари отчитат слаба продажба на учебници през тази година.


Собственици на книжарници се оплакаха, че тази убечна година са продали по-малко учебници от друга. Много малко ученици избират да си купят нови учебнсици, тъй като пълният комплект излиза между 200 и 250лв, което е непосилно за повечето български домакинства. Масово се купуват употребявани учебници, които излизат с около 40-50% по-евтини, а някои екземпляри са употребявани от вече 5-6 випуска. По-хитрите ученици пък прибягвали до помощта на новите технологии и заемали учебниците от приятели и ги сканирали, като след това разпечатвали необходимите страници на служебните принтери на родителите си. Някои, които нямали тази възможност, пък преписвали по-важното на ръка през лятото и така хем получавали нови знания, хем и спестявали средства.

Единствено липсвал спад в продажбите на учебниците по чужди езици, които не се продават свободно в търговската мрежа, а се заявяват групово от училищата, като преподавателите задължавали учениците да поръчват нови помагала, а борсите за употребявани учебници отказвали да ги изкупуват, тъй като не се търсят на старо. Средно цетната на един нов комплект учебници по английски език е 40-50 лв, научи Obrazovani.info. Според родители и ученици преподавателите изискват нови учебници, тъй като дистрибуторите изплащат комисионни на преподавателите, за пласирането на определен брой учебници.

Родители на ученици от по-малките класове се оплакват и от многото учебни помагала които трябва да купят на дацета си, въпреки че учебниците са безплатни. Според тях тези помагала излизат между 60 и 70 лв. и няма алтернатива за закупуване на употребявани такива, тъй като в тях се пише.

Книжарите пък отново констатират, че учениците от горен курс, масово карат с „по една тетрадка в джоба“, и закупували по най-много 1-2 помагала, по по-важните предмети.


Molivko.com Banner 4