Как децата да се справят с уроците и домашните?

Как децата да се справят с уроците и домашните?


Ако детето ви отказва да сяда да си пише домашните или го прави с недоволство, замислете се вие как сте били, когато сте били на неговата възраст. Всъщност това е проблем, който се среща при много деца, а причината е, че децата трудно преминават между периода на безгрижна игра и този на съзряване и израстване до пълноценен и образован човек. Много често някъде там се скъсва нишката, а виновни за това са родителите, които не са намерили правилния подход към децата си.

Защо децата не искат да учат?

Това е въпрос, който със сигурност много родители си задават, но всъщност отговорът  е в самите нас скрит и ние сами трябва да си отговорим. Децата през последните десетилетия започват да намаляват своето време за учене и всяка година децата, които не отделят време за домашна подготовка за училище стават все повече. Една от главните причини са технологиите. Именно заради технологията, която е много напреднала,  децата предпочитат да изгледат видео за някоя книга, която са получили,  да прочетат за домашно, отколкото да седнат и наистина да я прочетат страница по страница.

Разбира се има и други причини – много деца просто изпитват трудност да оставят игрите и забавленията на заден план, за да ги заместят с учене и упражнения. Това не е рядко срещано и не бива да се притеснявате, ако това се случва и във вашия дом. Трябва да направите някои промени в ежедневието на детето, както и вашето и нещата ще се получат. Преди всичко е нужно търпение и от двете страни, само така ще се получат нещата.

Какво да направим за децата си?

Ако вашето дете трудно сяда да учи в къщи или просто не го прави с желание, е нужно да бъдат променени някои ежедневни навици.

  • Търпение – Бъдете търпеливи с децата си, в крайна сметка те не са машини и няма как след прекарани 6-7 часа в училище да се върнат и да започнат веднага с уроците. Също така няма как и винаги всичко да е перфектно, без значение дали говорим за учене на букви, смятане или четене. Всичко това е нещо ново за децата и сега те тепърва започват да учат тези неща, които за вас са видимо елементарни.
  • Изготвяне на план – заедно с детето си изградете режим или план на учене. Така детето ще свикне кое след кое следва и ще знае своите задължения. Един пример е почивка след училище около 2 часа, а когато започнат уроците, на 30 минути учене го оставяйте за 10 минути да си поеме въздух и тогава продължете с ученето.
  • Когато детето се прибере от училище, трябва да си почине – поне два часа след прибиране у дома след училище, то трябва да си почине. Това включва обяд, а след него леко разпускане било с малко сън или просто малко игра. Липсата на почивка натоварва децата и това ги кара да нямат желание за учене.
  • Не претоварвайте детето – то е почти винаги изморено след като се прибере от учебните занятия и не възприема нищо от уроците, които чете или пише. Това е сигнал, че има нужда от почивка.
  • Ако има нужда, сядайте с детето да учите заедно, така ще разбере, че го подкрепяте.
  • След приключване на домашните проверете всяко едно – Според това как се е справило детето го наградете с лакомство или нещо друго. Така ще се научи, че винаги има наградата за постигнатите поставени цели.