Как да направите ученето по-приятно

Как да направите ученето по-приятно


Имате куп задачи, а не можете да се концентрирате? Искате да запомняте по-лесно и за по-дълго? Търсите начин да направите ученето по-бързо и приятно? Вижте няколко полезни трика, които ще ви помогнат да спечелите борбата с уроците.

Подходяща атмосфера
Преди да се захванете с уроците или курсовите си задачи е добре да обърнете внимание на заобикалящата ви среда. Колкото по-уютна и комфортна е тя, толкова по-лесно, бързо и приятно ще е ученето. Не вярвате? Запасете се с чаша с любимата си гореща напитка, ароматна свещ и меко одеяло. Ще останете изненадани от резултатите.

Приятната обстановка влияе положително върху концентрацията, настроението и способността за възпроизвеждане на прочетения материал. Освен това, подходящата атмосфера ще накара домашните (уроците) ви да ви се струват по-лесни и по-малко досадни.

Чести паузи
Доказано е, че човек може да бъде истински продуктивен едва няколко часа на ден. Тоест, ако искате от ученето ви да има реална полза (а не да забравяте всичко след пет минути или да четете едно изречение по няколко пъти, за да го разберете) е добре да правите чести паузи. Това, разбира се, не означава да си почивате на всеки десет минути.

Най-добре разделете задачите си на едночасови порции (приблизително), след които си отделяйте пет-десет минути, за да проясните ума си. Хубаво е да използвате тези паузи за релакс и неангажиращи занимания. Вземете си нещо за хапване, чаша сок или просто се поразтъпчете малко. По-добре не използвайте почивките, за да си проверявате фейсбук-а. Шансовете да просрочите времето си или да ви „домързи” да учите са огромни.

Свеж въздух
Ако искате да запомняте по-лесно и да се уморявате по-бавно е добре да учите на свеж въздух. Не случайно в повечето престижни университети студентите се подготвят за изпити сред природата – върху удобно одеяло на полянката в двора или под сянката на някое дърво пред общежитията. Това далеч не някакъв трик или режисьорска приумица, която съществува само в холивудските филми. За всичко си има научно обяснение. Мозъкът ни се „храни” с кислород и работи най-добре, когато е сит. Чистият въздух стимулира умствената дейност, което от своя страна спомага запомнянето и възпроизвеждането на факти.

В парка, на двора или на терасата? Изберете най-удобното за вас място, но не забравяйте да съобразите плановете си с метеорологичните условия. Един от най-лесните начини да се застраховате срещу капризите на времето е да си вземете преносима шатра, която да използвате където пожелаете.

Right Rental ще ви предложи богат асортимент от удобни шатри, които можете да вземете и под наем. Марката разполага с разнообразни модели, размери и форми, съобразени с различните вкусове, нужди и бюджет.