Как да изберем циркулационна помпа?

Как да изберем циркулационна помпа?


Модерните технологии дават възможност ефективно да се изолира всеки дом. Освен комфорт получаваме и значителна икономия на топлина и енергийни ресурси. Но освен външната и вътрешната изолация на вашата къща, не забравяйте за отоплителната система. Дори ако къщата е правилно проектирана и без топлинни загуби, тя винаги може да стане по-икономична.

Къщите са различни типове и с различни размери и могат да се отопляват по различен начин. В малките сгради най-често се използва система с естествена циркулация на охлаждащата течност. Чиста физика и нищо повече. Нагрятата в котела вода се издига до върха, а вече отработената и охладена се спуска под влиянието на гравитацията. Но подобна система е малко вероятно да бъде ефективна за средни и големи сгради. Циркулацията на водата в системата е бавна, което означава, че може да има проблеми с отоплението на радиаторите, а има опасност и от замръзване на тръби в неотопляемите зони.

Алтернатива на естествената е принудителната циркулация на водата. В този случай се използва циркулационна помпа, инсталирана в отоплителната система. Принудителната циркулация осигурява постоянно и равномерно топлоотдаване във всички части на къщата.

Циркулационната помпа помага да се ускори движението на охлаждащата течност в системата, което гарантира бързо загряване на всички стаи в къщата. В големи къщи, чиято жилищна площ надхвърля сто квадратни метра, циркулационната помпа е абсолютна необходимост за отоплителната система.

Как да изберем правилния модел на помпата?

Трябва да се има предвид, че изборът на циркулационната помпа се основава на хидравличните параметри на отоплителната система, предназначена за конкретна жилищна сграда. Осигуряването на удобен микроклимат в къщата е възможно при извършване на компетентно изчисление от специалисти на необходимото количество топлина, като се вземат предвид следните критерии:

– метеорологичните условия в района;

– топлинната проводимост на материала, използван за изграждане на стените на къщата и метода на затоплянето им;

– изложението на къщата;

– характеристиките на инсталираните в стаята прозорци;

– вида на подовите настилки;

– наличието на термостатични вентили в системата и др.

В резултат на направените изчисления се определя обемът на подаване на охлаждащата течност в системата за отопление на водата, измерена в кубични метри на час. Тази стойност се взема като основа при избора на подходящо оборудване.

Ако се извършва реконструкция на съществуващата отоплителна система, се препоръчва да се избере специален модел циркулационна помпа. При производството на това оборудване се използват технологии, които позволяват на устройствата автоматично да реагират на променените условия на работа на отоплителната система, като се приспособяват към тях.