Йорданка Фандъкова: Реформте в образованието са спрени.Това заяви Йорданка Фандъкова пред журналисти, при днешната си пресконференция в Столична Община.

Журналист помоли кмета на София да оцени работата на новото правителство по отношение на реформите в образователната система. Йорданка Фандъкова отговори, че няма да дава оценка за действията на МОН и министерския съвет, а ще коментира реални факти.

„Реформата в средното образование беше спряна. Законът, който беше почти готов и приет почти с пълен консенсус от всички заинтересовани страни в образованието – учители, директори, родители, неправителствени организации, не беше приет. Нов закон не е предложен до този момент. Това са факти, не говорим за оценка. Във Фонд „Научни изследвания” имаше нулева година миналата година, тази година, все още няма промени в правилника, за да започне да функционира. Дуалната система, за която се повтаря, не е нещо ново, това е реформа, която се предвижда от години, и тя просто трябва да продължи, с промените в закона. Пилотният проект, който беше проведен в последните години, дава своите резултати”, заяви Фандъкова, цитирана от Агенция Фокус.

„Бих препоръчала да се стъпи на това, което е постигнато. В сферата на образованието се изисква последователност, устойчивост. Реформата тече не от 4 години, откакто е управлявал ГЕРБ, а от преди това. Ние стъпихме на програмата, която беше приета още по времето на Даниел Вълчев, и след това започнахме да надграждаме. Очаквам това да се случи и сега. Образованието не е сфера, в която ефектът се вижда за един мандат, изключено е. Ефектът се вижда за няколко мандата и никой не би следвало да си позволява да спира движението в тази система. В образованието се работи стъпка по стъпка. В образованието трябва да се разчита на професионалистите, не на политиците”, допълни пред представителите на медиите Йорданка Фандъкова.