Индия е сред топ купувачите на смартфони за последната годинаСпоред последни проучвания Индия е една от страните, които най-много е изкупувала смартфони през настоящата година. Сравнение с миналогодишните данни процентът на продажби се е увеличил с 21%. Общият брой на продадените устройства е 39 млрд., което дори за размерите на тази държава е доста внушителна цифра. С други думи всеки десети телефон, произведен тази година, се продава в Индия.

Данните не са изненадващи като се има предвид демографският ръст на страната и новите модели, които непрекъснато излизат на пазара. Хората са привлечени от модерните и впечатляващи модели, съпроводени от постоянните подобрения по техническите параметри.

Значителният период, на продажби на мобилни устройства, е лятното тримесечие. През тези месеци са продадени 80 млн. бройки, което е с 30% повече от изминалата година.

Основният наплив за купуване на смартфони идва от онлайн търговците. Техният дял е 13 млн. телефона за летните месеци, което е с 35% повече от предходната година. Като цяло онлайн продажбите са се увеличили през последните години не само в Индия, но в други големи държави.

Купувачите намират пазаруването от вкъщи много по-удобно и лесно. Големият диапазон, с който разполагат праща в историята търговските обекти, предлагащи мобилни устройства. Онлайн продажбите са се увеличили с 37% сравнение с миналата година. 50% от общия дял се пада на китайския производител Xiaomi.

Според последни данни през новата година се очаква да се запази тенденцията за растеж. Това от своя страна определено ще донесе желаните резултати на производителите на смартфони.

Една марка, която си прави път към челните редици е Xiaomi. През последното тримесечие китайската компания успя да превземе голяма част от поръчките на Samsung. Към този момент двете компания са основните продавани в Индия. Те оспорвано се състезават за вниманието на индийския потребител.

Според думите на експерта Упасана Джоши двете компании доста трябва да се постараят, за да се отличи първенецът на този свръхконкурентен пазар, какъвто е индийският. Следващите модели на производителите трябва да бъдат впечатляващи както на външен вид, така и по технология.

Докато тези гиганти спорят за първото място други китайски компания се завръщат отново в надпреварата. Такива са Lenovo, Oppo и Vivo. През последните години Lenovo изостана в сравнение с останалите производители на мобилни телефони, но тенденцията е, че отново се завръща и то с бързи темпове.

Спрямо статистиката петте компания държат 72% от всички продажби в Индия. Определено можем да твърдим, че Индия е една силно развиваща се страна, благодарение на която много технологични компании ще се радват на стремглаво развитие и невероятен успех.