Фрапираща грешка в класирането на седмокласниците

Фрапираща грешка в класирането на седмокласниците


Класирането на учениците в елитните гимназии след 7 клас бе свалено, тъй като то се оказа грешно. Причината – техническа грешка при група училища намиращи се в София. Оказва се, че за тях е въведена некоректна формула за балообразуване, което дава предимство на някои ученици с по-ниски резултати по математика. Вместо да утрои оценката, системата я е взела само веднъж при балообразуването.

От МОН веднага свикаха нарочна пресконференция, на която да признаят грешката и да обявят, че в момента софтуера изчислява новото класиране и то ще бъде качено до броени часове. Това се и случи.

Оказа се, че само една паралелка в НПМГ и паралелките в ТУЕС са пренаредени. За всички останали училища класирането и първоначално е било коректно.

Не е ясна причината за грешката. В министерството тече вътрешно разследване за установяване на причините и виновника. Най-вероятно става въпрос за човешка грешка при въвеждането на балообразуващите формули.

Според МОН софтуера изчисляващ класирането е много добър, постоянно се обновява и няма място за паника. Анализите ще покажат какво точно се е случило.

В момента тече кампанията за записване в училищата на учениците приети при първо класиране. Тя приключва на 6.07.2018г. Второто класиране ще бъде обявено на 9.07.