Двама кандидати за ректор на СУ

Двама кандидати за ректор на СУ


Двама кандидати ще се впуснат в битка за ректорския пост в най-старото висше учебно заведение у нас. Това са заместник-ректорът проф. Анастас Герджиков и доскорошният декан на Химическия факултет проф. Тони Спасов.

Изборите се налагат, тъй като през следващия месец изтича втория мандат на досегашния ректор проф. Илчев.

Изборите ще се проведат на 17 ноември. Тогава ще бъде свикано общо събрание на университета, като членовете му ще трябва да гласуват за един от двамата кандидати.

Анастас Герджиков е професор по римска литература във факултет „Класически и нови филологии“ на СУ „Св Климент Охридски“. Бил е заместник-министър на образованието по време на управлението на НДСВ, ръководил е и фонд „Научни изследвания“.

Проф. Тони Спасов бе два мандата декан на Факултета по химия, който под негово ръководство разшири дейността си и се превърна и в факултет по фармация. Той е и член-кореспондент на БАН с над 125 научни публикации, носител на наградата „Питагор“.

Този, който бъде избран, ще стане 56-ти поред ректор на Алма матер.

Освен кандидатурите на професор Герджиков и на професор Спасов, спрягана бе още и кандидатурата на бившия просветен министър проф. Данаил Вълчев, но той така и не се кандидатира.

Освен в СУ, избори за ректор ще има скоро и в ТУ София, ТУ Габрово и УНСС.