Доц. Румяна Коларова е новият служебен министър на образованието.Доцент Румяна Коларова днес пое поста министър на образованието и науката в служебното правителство назначено от президента Росен Плевнелиев. Предшественик и беше проф. Анелия Клисарова.

Министър Коларова посочи, че приоритет в работата и в МОН ще бъде Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която се намира в решителната си фаза.

„Моята амбиция е да направим максимално възможното, което означава много ефективна и обратна връзка с Комисията, и работа по бележките, които са получени“, допълни министърът. Във връзка с Оперативната програма доц. Коларова поясни, че Стратегията за висше образование, която беше внесена в Народното събрание, но не беше приета, трябва да бъде препотвърдена, но с особено внимание върху плана за действие.

Освен това, тя допълни и че ще направи всичко възможно, за да може новата учебна и академична година да започнат безпроблемно.

Тя сподели, че много се раздва от това, че е приета промяната в Закона за професионалното образование, въвеждаща дуалното обучение, което според нея е изключително важно.

На изпроводяк доц Коларова получи от проф. Клисарова училищен звънец, с който тя и пожела да открие учебната година на 15 септември, както и Летопис на средното образование на английски език от 1931 г.

Проф. Клисарова, пък разпространи обръщение към всички свързани със системата на образованието в което изтъква най-важното свършено от нея и екипът и – Работата по оперативните програми, въвеждането на стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година, както и подписването на договор с Европейската комисия за администриране на новата програма за образование, обучение, младеж и спорт – ’’Еразъм +’’. В обрщението си бившият министър на образованието казва още, че има много неща, които трябва да се променят, като някои от тях се конкретизират и че се надява приемствеността в МОН да продължи, както е било при последните няколко министри.