Ден на народните будители

Ден на народните будители


Днес, 1 ноември, България чества деня на народните будители. Празнуват всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени, журналисти и хора занимаващи се с някакъв вид преподавателска дейност.

На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане. За пръв път празникът е честван в Пловдив през 1909 година, а официален става през 1922, като той е обявен за празник на „заслужилите българи“, както по това време са били наричани будителите тогава. Празникът е бил един от най-важните в държавата до 1945 година, когато комунистическата власт го отменя. Той е върнат със закон през 1992 година.

Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Въпреки всичко, празника губи все повече от своята популярност. Малко от децата знаят много имена на будители и какво са направили, за да я има родината ни. Все повече губим връзка с историята и трябва да се опитаме да променим това. А най-правилното място това да се случи са училищата. За съжаление обаче част от учителите са заети с друго…

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!