Бързи кредити

Бързи кредити


Статистиката сочи, че 40% от населението на България е теглило бърз кредит през последните няколко години. Причините са много. Най-често кредитополучателите посочват като причина за изтеглянето на заема възникването на непредвиден разход в домакинството. Обикновенно той е свързан със нуждата от здравни грижи и повредено имущество в следствие на някаква непредвидена ситуация. Доста често хората прибягват до бързи кредити, тъй като работодателите бавят заплатите им, а разходите няма как да почакат.

По-стряскащо е това, че 32% от тях са редовни ползватели на подобна услуга. Някои от тях едновременно обслужват по 2-3, дори и повече бъри заеми.

Потребителите масово избират бързите заеми пред банковите поради две причини. Първата е, че могат да изтеглят малка сума. Никоя банка няма да се съгласи да отпусне заем до 1000 лева. Данните на фирмите предлагащи бързи заеми сочат, че потребителите теглят именно суми в такъв размер. Единици са тези които имат нужда от по-голяма сума. Втората причина е лесното одобрение. Компаниите предлагащи такива услуги са доста стриктни при отпускането на такъв заем за пръв път на даден потребител. Обикновенно те не отпускат сума по-голяма от определен от самата фирма лимит, често изискват имуществени гаранции. След като се убедят, че клиента е коректен и изплаща заема навреме, стават склонни да му отпуснат по-голяма сума, като често и спират да искат имуществени гаранции. Въпреки стриктния контрол, той със сигурност е по-слаб от този на банките, които отпускат кредити само на хора със доказани и стабилни доходи, добро кредитно минало и сигурност в работата. Неща с които малко българи могат да се похвалят.

Въпреки че статистиките на БНБ сочат, че сумите по депозит на български граждани и фирми в банките растат постоянно и със замайващо темпо, се оказва, че част от населението не може или не иска да пести. 12% от ползвателите на бързи кредити редовно прибягват до нов заем с цел покупка на имущество, осигуряване на финансирането за екскурзия или почивка, дори за организиране на абитуриентския бал на детето им.

Оказва се, че с настъпване на баловете, много български домакинства теглят заям в размер на около 3000 лева с които да покрият нуждите на децата си покрай абитуриентския бал. Това са – закупуване на официален тоалет, няколко дневна екскурзия зад граница, наемане на луксозен автомобил за балната вечер, почерпка на роднини и приятели в ресторант. Не е ясно дали това са домакинства които нямат възможността да спестят предварително необходимите суми и предпочитат да изтеглят заем, който да изплащат години напред с малки вноски или са семейства които не желаят да пестят и са готови да платят определена лихва, но да не се ограничават от рано, с цел да осигурят бала който искат, на абитуриента си.

60% от българите категорично твърдят, че не теглят подобни заеми и не искат да имат нищо общо с тях. Повечето от тях твърдят, че спестяват, за да имат пари „за черни дни“, за да не им се налага да прибягват до подобни начини за набавяне на парични средства. Друга част твърдят, че ако имат нужда от подобна сума ще намерят роднини или приятели, които да им я заемат без или с по-ниска лихва. Някои твърдят, че не биха теглили подобен кредит, защото не са сигурни в коректното отношение от страна на заемодателя.

Въпреки всичко бързите заеми са една от най-често използваните финансови услуги от българите.