Балканска олимпиада по информатика

Балканска олимпиада по информатика


От днес до 3 юни в град Русе ще се проведе Балканска олимпиада по информатика 2015г.

В състезанието официално ще вземат участие 11 отбора от 11 страни с по 4 участници и двама ръководители, като отборът на Черна Гора ще бъде само от 2 ученици и 1 ръководител.  Участниците са: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Сърбия, Черна Гора, Румъния, Турция.

Освен официалните участници, в състезанието ще се включат и втория отбор на България, отбор на града домакин  – Русе, както и гост отбор от Тюркменистан.

Българските отбори са в състав:

България 1: Енчо Мишинев – МГ Ямбол, Христо Венев – СМГ, Даниел Атанасов – СМГ, Кристиян Цъклев – СМГ.

България 2: Иво Дилов – СМГ, Валентин Борисов – ПМГ Шумен,  Виктор Терзиев – СМГ, Андрей Лалев – ПМГ Велико Търново.

България – Русе: Емил Инджев, Петър Няголов, Валери Станчев и Мерхат Панджаров.

Състезателните дни ще са 30 юни и 2 юли. Всеки ден състезателите ще трябва да работят върху 3 задачи, като всяка от тях носи до 100 точки в зависимост от точността, бързината и паметта която използва. Времето за работа е 5 часа.

Между 50 и 60% от състезателите ще получат медали, като съотношението златни към сребърни към бронзови ще бъде отоко 1:2:3.

Домакин ще бъде Русенски университет „Ангел Кънчев“, като състезанието, церемониите по откриването и закриването, срещите между ръководителите ще бъдат в открития преди няколко години Канев център.

Спонсор на състезанието е Dropbox, а на българския национален отбор – Американска фондация за България.