България домакин на Световната Олимпиада по Астрономия.

България домакин на Световната Олимпиада по Астрономия.


България ще бъде домакин на 21 издание на най-престижния ученически форум по астрономия, а именно Международната Олимпиада.  Тя ще се проведе от 5 до 13 октомври 2016 г. в Пампорово, област Смолян.

Това е 21 издание на състезанието, като то се провежда всяка година насам от 1996. Националният отбор на България е участвал в 18 нейни издания – всички от 1998 насам.

Представянето на младите ни учени е повече от добро. През всичките тези години те са спечелили 14 златни медала и още десетки други сребърни и бронзови. Последното издание завърши с феноменален успех. Стефан Иванов – ученик от 9. клас на ПМГ – Бургас завърши на първо място във финалното класиране. Това бе второто му участие на подобен форум.

Отборът на всяка държава се състои от 8 ученици – 4 до 16 години и 4 до 18, които се състезават отделно в две групи – алфа и бета.

До момента за състезанието в България са се регистрирали над 130 участници от цял свят, като регистрациите продължават. Очаква се около 180 ученици да пристигнат в България.

Традиционно олимпиадата се провежда в 3 кръга. Първият е теоретичен – на участниците се предлагат нестандартна задачи които целят да проверят подготовката па астрономия, както и логическото мислене.

Вторият е практичен  – в него учениците се поставят в ситуации близки до работата на астрономите. Например те трябва да обработят резултати от дадено наблюдение, да извършат специални изчисления или да обосноват наблюдавано явление.

Третият кръг е най-интересен. Той е практичен и се провежда в обсерватория. Той ще бъде приет от гордостта на българската астрономия – обсерваторията в Рожен. Тя е най-голямата на балканския полуостров. Кръгът се провежда нощем под звездното небе. Участниците трябва да извършат няколко наблюдения – с просто око и с телескоп и до обобщят резултати.

Obrazovani.info ще следи олимпиадата. Желаем успех на българските отбори участващи в нея.