6500 зрелостници полагат матура днес

6500 зрелостници полагат матура днес


Около 6500 зрелостници се очаква да положат държавен зрелостен изпит по предмет по избор днес. Толкова са подадените заявления за днешния поправителен изпит.

Най-предпочитан от абитуриентите е тестът по география, следван от този по биология и английски език.

Времето за работа е 4 часа за всички предмети. За учениците със спезиални образователни потребности са осигурени 2 допълнителни часа за полагане а изпита. Бланката за отговори се попълва само и единствено с черен химикал, а текста на отговорите на въпросите със свободен отговор е препоръчително да се вписват с печатни букви. Част от изпитите включват и развиване на определена тема от учебния материал.

И днес матурите няма да минат без съмнения за корупция, изтичане на отговори и продаване на изпита, въпреки високите мерки за сигурност взети от страна на МОН.

В 7 часа тази сутрин журналистът от вестник „АзБуки“ Стоян Стоянов изтегли Вариант II за втория задължителен държавен зрелостен изпит. И вчера вариантът бе изтеглен от предстнавител на същото издание. Вариант две се падна и на матурите през месец Май, само че тогава той бе изтелген от представител на Нова ТВ.

Очаква се резултатите да бъдат оповестени в интернет и в регионалните инспекторати по образованието до 11 септември тази година.