65 медала за български ученици през миналата учебна година

65 медала за български ученици през миналата учебна година


65 медала и почетни грамоти са спечелили българските ученици през миналата учебна година на различни международни олимпиади и състезания. Тези ученици днес бяха приети от президента на Третата олимпийска среща на олимпийските отбори на България по математика, информатика, биология, химия, физика, астрономия, астрофизика, лингвистика.

Росен Плевнелиев заяви, че това е една от най-успешните години за българското образование. Той поздрави учениците и подкани държавата и частният сектор да подкрепят повече талантливите деца на България. Той разясни, че през следващия програмен период на европейските програми се предвиждат между 200 и 500 хиляди лева за образование и наука, като част от средствата трябва да бъдат изразходвани именно за подготовка на талантливи деца, тъй като те са лицето на България пред света. Президентът Росен Плевнелиев изяви готовност да поеме патронаж върху предстоящ през следващата година форум, който да активизира диалога между държавните и академичните институции в подкрепа на подготовката и финансирането на националните български отбори по природни науки.

През учебната 2012/2013 учебна година нашите ученици са спечелили общо 65 медала и почетни грамоти на 15 състезания, като част от тях са:
3 – по математика,
5 – по физика
2 – по химия
7 – по математическа лингвистика
5 – по информатика
6 – по астрономия

Снимка: Сайта на президентството.