360 милиона лева е оборота на частните учителиНад 360млн. лева са дали родителите на учиници през изминалата учебна година, показва проверка на вестник Монитор, позовавайки се на Доклада на младежта за 2012 година, приет от образователната комисия в народното събрание. Над 50% от учениците са посещавали или посещават редовно допълнителни часове при частен учител по поне един учебен предмет. Това прави над 375 хиляди ученици. При средна цена от 20 лева на урок и посещение 5-6 пъти месечно през цялата учебна година се получава сумата от 360 милиона.

„По всяка вероятност родителите на настоящите ученици не преценяват образованието като достатъчно добро за развитието на децата им. Посещаването на частни уроци е интензивно преди кандидатстване в университет. Това обяснява и високия дял студенти – 62%, посещавали частни уроци“, се споменава в доклада. От него ставя ясно ое, че всеки десети ученик е оставал на поправителен изпит или пък е повтарял някоя година. 20% от учениците пък имат по един свободен час почти всеки учебен ден.

Изследването показва още, че над половината от учениците владеят свободно поне 1 чужд език.

12 000 младежи са напуснали България през изминалата година, а още по-стряскащата констатация е, че 74 на 100 от гимназистите са с положителна нагласа за работата зад граница.

Повечето младежи смятат, че заплатата която получават не е достатъчна и трудът им е подценен, а 1/3 тях признават, че не се осигуряват на сумата която получават от работодателя си в деиствителнст.